Morgengrød med friske bær

Økologi dilemmaet

Idag vil jeg fortælle hvordan jeg forholder mig til økologi. Salget af økologiske varer er steget utroligt meget i løbet af de sidste par år, og det stiger endnu. Hvad skyldes det mon?? Jeg tror at vi som forbrugere er blevet mere bevidste omkring hvad vi vil have, måske er vi også blevet mere kræsne, priserne på økologi er blevet mere overskuelige og så tror jeg helt sikkert at vi er blevet mere oplyste end vi var engang.

Jeg er uddannet med speciale i Frugt og Grønt, og har arbejdet med det i cirka 4 år. Der igennem har jeg lært utroligt mange ting -blandt andet om økologi. Nogle forbrugere ønsker ikke økologi, da de mener det er opreklameret og det man høre oftest er at ‘det er for dyrt‘. Som efterspørgslen er steget gennem årene, er priserne også faldet på økologien. Det betyder faktisk at den dag idag, så er der oftest ikke særlig mange kroners forskel på conventionelle varer og økologiske varer -og hvor er det bare FEDT! Det giver rigtig mange mulighed for at spise økologisk, uden at skulle øge sit mad-budget for meget.

Vidste du, at et conventionelt æble kan opbevares i 5 år, før det bliver solgt? De bliver opbevares i tryk-kamre, i en form for væske -som gør at ældningen stopper. Hertil væsken tilsættes gele, som du sikkert ofte har set før, når du køber et æble der er helt glat eller blankt. Det betyder faktisk at de normale æbler du køber i frugt markederne rundt i dagligvarer butikkerne i princippet kan være op til 5 år gamle, du aner det bare ikke. Det kan selvfølgelig også ‘bare‘ være 1 år gammelt, men jeg synes alligevel dog at det er tankevækkende hvordan man holder frugten ‘kunstigt i live‘. Køber du derimod økologiske æbler, så er holdbarheden meget kortere, det har i sikkert også prøvet før, men til gengæld er du sikker på at give dig selv eller dine børn ET FRISK ÆBLE. Det er i hvertfald et sted jeg ikke selv ville spare… 🙂

Desuden er der meget strenge regler hvad angår økologisk landbrug. Blandt andet må der ikke være conventionel landbrug indenfor 3km derfra, for dyrene i luften kan smitte det økologiske landbrug, og det vil man selvfølgelig ikke have 🙂

Hvis man bor et sted med have, så er det jo også en fantastisk mulighed for økologi, hvis man planter sit eget frugt og grønt i haven eller driv-hus. I mit eget driv-hus har jeg snack-agurker, tomater, forårsløg, radiser, chili, snack-peber og jordbær. I haven har jeg purløg og mynte, som er lækkert til alverdens ting.

Når det kommer til økologisk kød, synes jeg stadig at der er rigtig stor pris forskel i forhold til det normale. Men jeg foretrækker det, hvis jeg kan komme til det til en overskuelig pris. Nogle dagligvarer butikker er rigtig gode til at pris-nedsætte når det nærmer sig sidste salgs-dato, og ofte er jeg heldig at finde nogle rigtig gode tilbud dér, og så kan man fylde fryseren med lækker økologisk kød. Dilemmaet omkring økologisk kød, ligger i dyrevelfærd -for det er virkelig noget jeg tænker meget på.

 

Hvad er din holdning til økologi? 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgengrød med friske bær