10 Rejsetips til London

4 Gode råd til at mindske madspild

Hej alle læsere 🙂

I dette indlæg vil jeg komme ind på madspild. Jeg synes det er så forfærdeligt, at vi hvert år smider 540.000 tons spiseligt mad ud. Grunden til at jeg synes at det er så vigtigt et emne, er faktisk to ting. For det første synes jeg at det er spild af penge, at vi handler dagligvare ind som vi alligevel ikke får spist. Den anden grund til, at jeg synes at det er så vigtigt et emne er, hele processen fra avler til forbruger. Det er en proces der tager rigtig lang tid, og jeg synes simpelthen at det er så synd, hvis tingene så bare går til spilde. Enten hvis butikkerne ikke når at sælge det inden det udløber eller bliver dårligt, eller hvis kunderne køber det og heller ikke får det brugt. Jeg tænker ofte på hvor priviligeret vi er i Danmark, for der er jo mange mennesker eller dyr, der kunne have STOR gavn af alt vores overskuds-mad.

Jeg har i dette indlæg valgt, at tage fokus på 4 helt almindelige frugt og grøntsager, som de fleste af os nok har i hjemmet ofte. Jeg vil komme til mine bud på, hvordan du kan bruge varen hvis den er lige ved at nå sin grænse, således at du MINDSKER dit mad-spilds-forbrug! 🙂

1. Tomater

Tomater har bedst af ikke at komme i køleskabet. Hvis de kommer i køleskabet, så bliver de hurtigere rynket og de mister deres smag. Grøntsager i køleskabet, forbinder vi ofte med længere holdbarhed, og det er som hovedregel også korrekt -bare ikke når det gælder tomaterne. Desuden udskiller tomaterne noget der hedder ætylen, som gør at de andre grøntsager eller frugter i nærheden modner meget hurtigt (og hurtigt kan blive dårlig kvalitet). Brug istedet tomaterne i din lasagne, kød-sauce eller andre pasta-retter. Når du opvarmer tomaterne, sker der absolut intet ved, at de er rynket eller lidt grimme. Du kan også ligge tomaterne i en skål og hælde kogende vand over, efter 10-15 minutter kan du hive skrællen af dem. Derefter kan du blende tomaterne i en blender, tilsætte salt, peber og basilikum og så har du den lækreste hjemmelavet tomat-sauce.

2. Jordbær

Nogle gange oplever man, at jordbær over natten, pludselig er blevet slatne at se på eller har fået lidt bløde pletter. Det er der heldigvis også en god idé til at løse! Enten så kan du bruge dem i en lækker smoothies, eventuelt sammen med minimælk, vand, og andre frugter. Ellers kan du skylle og klargøre dem, og ligge dem i fryseren -så er de klar til at komme i en smoothies en anden dag. Mit sidste råd til, hvad du kan bruge dem til er jordbær marmelade. Det smager fantastisk lækkert og er nemt at lave. Du kan opkoge dem i en gryde med en vanilje-stang, sukker og vand.

3. Bananer

Overmodne bananer er godt til mange ting, så du skal endelig ikke smide dem ud! Brug dem eventuelt til pandekager, hvor du moser 1 banan, tilsætter 1 æg, 1 tsk kanel og steger på panden. Du kan også skære bananen i skiver og fryse dem ned, så er de klar til smoothies, eller bruge dem frisk i smoothies. Der findes også mange gode opskrifter på banan-kage hvor de vil gøre sig nyttige i.

4. Æbler

Æbler er fantastiske til mange ting. De kan bruges i en juicer til at lave æblejuice. Hvis de er blevet grimme at kigge på, kan du også rive dem, og komme dem i din morgenmad. Eksempelvis kan du blande dem med skyr og havregryn, til en form for morgengrød. Eller med havregryn og mælk, så bliver det en let og lækker morgenmad, med den dejlige syrlige smag fra æblet. Æbler fungerer også rigtig godt hvis de fryses, så det er altså også en løsning, så kan man bruge dem til smoothies eller æble-grød senere hen.

Jeg håber det var nyttig viden 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 Rejsetips til London